19/5/09

Με λυμένα κορδόνια

■ Τέλειωσε λίγες μέρες πριν η έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο, που ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον και γενικότερα σε οικολογικά θέματα. Σχεδόν ταυτόχρονα, εγκαινιάστηκε η 32η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών. Η γιορτή κρατάει μέχρι τις 24 του μήνα και για πρώτη φορά θα λάβει χώρα στον πεζόδρομο της Ερμού, στο κομμάτι ανάμεσα στο σταθμό Θησείου μέχρι το Γκάζι.
■ Ευκαιρία για βόλτες και χάζεμα χιλιάδων νέων λαχταριστών τίτλων. Κι ας μην διστάζουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Ένα σωρό βιβλία κοστίζουν όσο ένα ποτό στα περισσότερα μπαράκια της πόλης, και δεν προκαλεί και hangover.
■ Λίγες μέρες μετά το τέλος της Γιορτής Βιβλίου στην Αθήνα, ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Φιλοξενούμενη χώρα φέτος θα είναι η Γερμανία, ενώ η θεματική έκθεση θα έχει θέμα «Βιβλίο και Ιστορία». Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες.
■ Σημαντικό άνοιγμα στις εκδόσεις κάνουν το τελευταίο διάστημα Ιδρύματα ή Μουσεία, συνήθως με βιβλία εξειδικευμένα ή δαπανηρά για τον μέσο εκδότη. Το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είναι ορισμένα από αυτά. Από το τελευταίο, κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, στη σειρά νεοελληνική ιστορία, το ογκώδες βιβλίο του ιστορικού Βασίλη Κρεμμυδά «Διπλό ταξίδι – Ψηλαφίσεις ενός ιστορικού», συλλογή κειμένων σε τόνο πιο προσωπικό απ’ ό,τι συνηθίζεται σε αυστηρά επιστημονικά έργα.
■ Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, βραβευμένη πέρυσι με το βραβείο του περιοδικού «Δε(κατα)» για το τρίτο μυθιστόρημά της, το εντυπωσιακό «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;», επιστρέφει φέτος με ένα διαφορετικό ταξίδι. «Το ταξίδι των τρολ» (Καστανιώτης, επίσης), σε εικονογράφηση Σοφίας Τουλιάτου, απευθύνεται σε μικρότερους αναγνώστες χωρίς να τους αντιμετωπίζει ως χαζούς.
■ Η αφιέρωση στην πρώτη σελίδα τα λέει όλα: «Στο μικρό τρολ Λυδία, που θα της μάθω να δένει τα κορδόνια της, άμα μου μάθει να λύνω τα δικά μου».
■ Άλλα βιβλία από τον Καστανιώτη: Η τέταρτη και συμπληρωμένη έκδοση της «Ανθολογίας Γαλλικής Ποίησης – Από τον Μποντλέρ ως τις μέρες μας» του Χριστόφορου Λιοντάκη, έργο αναφοράς.
■ Επίσης: Το καινούργιο βιβλίο της βρετανής συγγραφέως Σάρα Γουότερς «Χείλη σαν βελούδο» (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ), αλλά κι ένα ακόμη μυθιστόρημα της νομπελίστριας Ντόρις Λέσσινγκ, «Το πιο γλυκό όνειρο» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο).
■ Ακόμα, μια ενδιαφέρουσα προσωπογραφία του Σύλβιο Μπερλουσκόνι από τον Δημήτρη Α. Δεληολάνη, ανταποκριτή της ΕΡΤ και του «Έθνους» στην Ιταλία, «η μυστηριώδης μεταπήδηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τις εργολαβίες στα κανάλια και από εκεί στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.» Οι λιγοστοί στη χώρα μας φαν του Καβαλιέρε, και κυρίως οι πολυπληθέστεροι επικριτές του, θα βρουν αρκετά επιχειρήματα.
■ Τέλος, οι εκδόσεις Καστανιώτη προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ψηφιακών εκδόσεων 2009-2010. Αύριο, στις 12.30, στο Mουσείο Mπενάκη. Μυρίζει νέα εποχή…
■ Ξεκίνησε να παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο ο μονόλογος του Μισέλ Φάις «Το κίτρινο σκυλί» (Πατάκης), εμπνευσμένος από την απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα τον περασμένο Δεκέμβρη. «Κείμενο επείγουσας γλωσσικής πραγματικότητας», το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας.
■ «Μπορείς να φας λεμόνι και να μην ξινίσεις τα μούτρα σου;» είναι ο τίτλος του σύντομου μυθιστορήματος του ισπανικής καταγωγής Sergi Pamies. «Το λεμονοβιβλίο του Πάμιες το έχω ρουφήξει ολόκληρο, το έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει, το έχω διαβάσει ανάποδα, ακόμα και ανάσκελα», σχολίασε ο «πολύς» Ενρίκε Βίλα-Μάτας.
■ Τα τελευταία χρόνια, μπαμπάδες και μαμάδες, όχι όποιοι κι όποιοι βέβαια, έχουν αναλάβει δράση, αποφασισμένοι να μεταφέρουν στην επόμενη γενιά τις γνώσεις τους, με παιδευτική κι ελαφρώς εκλαϊκευτική διάθεση. «Μιλώντας στο γιο μου για την ηθική και την ελευθερία», λέγεται το πόνημα του Ισπανού καθηγητή φιλοσοφίας Φερνάντο Σαβατέρ (Πατάκης).