11/6/08

Life style ή modus vivendi;

■ Για το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης τα είπαμε και τα ξαναείπαμε. Τα λέει τώρα και η Κατρίν Βελισσάρη σε συνέντευξή της στον Γιάννη Μπασκόζο στο «Διαβάζω» Ιουλίου. Σκέψεις για δύο εκθέσεις, λέει, από του χρόνου. Μία στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη, και μία στην Αθήνα, το φθινόπωρο. Pourquois pas?
■ Από τις καλύτερες στιγμές του Διεθνούς Φεστιβάλ ήταν αναμφίβολα το συνέδριο του περιοδικού Highlights που έλαβε χώρα παράλληλα από την Έκθεση. Το ερώτημα του τίτλου –«Η τέχνη στα ΜΜΕ: life style ή modus Vivendi»–, αν προσπεράσει κανείς τη λατινικούρα, είναι πιο πονηρό απ’ ό,τι φαντάζει αρχικά.
■ Από τις εισηγήσεις που καταφέραμε να παρακολουθήσουμε προέκυψαν ιδιαίτερα ερεθιστικές σκέψεις τόσο για το πώς «περνάει» η σύγχρονη τέχνη στα Μέσα, αλλά και πώς την διαπραγματεύονται τα Νέα Μέσα. Συγχαρητήρια στη σεμνή Ντίνα Πετροπούλου, μακροημέρευση ευχόμαστε στο καλό περιοδικό.
■ Χειροποίητα βιβλία με θέμα το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό εξέθεσαν στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα κάνοντας αίσθηση τόσο με το αισθητικό αποτέλεσμα όσο και με την πρωτοτυπία τους (βλ. φωτό). Το εν λόγω σχολείο –δημόσιο, παρακαλώ– αποτελεί άλλωστε από μόνο του ενδιαφέρον πείραμα – περισσότερα στο 2106616130.


■ Πολλές επιτυχίες φίλων στο εξωτερικό έχουμε τελευταία. Καταρχάς, ο Χάρης Βλαβιανός έτυχε ιδιαίτερα ένθερμης κριτικής στο έγκυρο Times Literary Supplement (TLS) για τη συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του «Affirmation: Selected Poems: 1986-2006». Και στα δικά μας!
■ Επίσης, το φωτογραφικό λεύκωμα του –φίλου και συνοδοιπόρου– Καμίλο Νόλλα «Καπνομάγαζα» (Καστανιώτης) επιλέχθηκε από το σημαντικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ FotoEspana ανάμεσα στα 100 καλύτερα. Μπράβο Καμίλο, άντε και στα πρώτα 10!
■ Ποπ συγκρότημα στα πρότυπα των 80’s (τύπου Duran-Duran, Pet Shop Boys, και τέτοια) έφτιαξαν οι –ηλικιακά– νέοι συγγραφείς Δημήτρης Σωτάκης και Θανάσης Χειμωνάς. Το όνομα αυτού SNOB. Ο Σωτάκης άλλωστε, κι ας μην του φαίνεται, έχει ήδη κάμποσα τραγούδια στο ενεργητικό του, ορισμένα από τα οποία έκαναν και γιουροβιζιονική καριέρα!
■ Δόθηκαν τη Δευτέρα τα βραβεία του περιοδικού «(δε)κατα». Βραβείο μεταφρασμένου μυθιστορήματος στο «Η ταχύτητα του φωτός» (Πατάκης) του Ισπανού Χαβιέρ Θέρκας. Το γνωρίζαμε από μέρες, αλλά τηρήσαμε τον όρκο σιωπής που είχαμε δώσει στον Ντίνο Σιώτη.
■ Βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος στο «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;» (Καστανιώτης) της Ιωάννας Μπουραζοπούλου. Μυθιστόρημα με πνοή και εντελώς δικό του μυθοπλαστικό σύμπαν, τρίτο της συγγραφέως, λίγο έλειψε να πάρει και το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» (βγήκε τρίτο, μετά τον Παναγιωτίδη και τον Σωτάκη).
■ Τέλος, εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν οι ακτιβιστές blogger, αντιδρώντας σε θρυλούμενη νομοθετική ρύθμιση σχετική με το διαδίκτυο, τα πνευματικά δικαιώματα, κ.ο.κ. Το γιατί έχει επικρατήσει στο χώρο η αντίληψη ότι αποτελεί ιδιάζουσα επικράτεια όπου κάθε νόμος ή ηθικός κανόνας με ισχύ στην υπόλοιπη κοινωνία θα πρέπει να αναστέλλεται, είναι μια μάλλον δύσκολη συζήτηση, που θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει. Αρκεί να υπάρχει η δέουσα ψυχραιμία και μια σχετική αποστασιοποίηση.

(δημοσιεύτηκε στον ΕΤ.Κ στις 15.6.2008)