26/9/08

Γουάλας και άλλα


■ Η πρόσφατη αυτοκτονία του 46χρονου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας προκάλεσε κύμα συμπάθειας γύρω από το όνομά του και δημοσιότητας γύρω από το έργο του. Ο Γουάλας ήταν γνωστός κυρίως για το μνημειώδες (1.079 σελίδων) βιβλίο του «Infinite Jest», που λίγοι το έχουν διαβάσει αλλά όλο και περισσότεροι το μνημονεύουν. Στην Ελλάδα για την ώρα κυκλοφορεί μονάχα η συλλογή διηγημάτων του «Κορίτσι με τα παράξενα μαλλιά» (Τραυλός), σε μετάφραση Μαργαρίτας Κουλεντιανού.
■ Νέο περιοδικό, αμιγώς (μετα)δημοσιογραφικό, το οποίο υπόσχεται φρέσκια θεματολογία και ακόμη πιο φρέσκια ματιά, ετοιμάζεται υπό τη σκέπη των εκδόσεων «Οξύ». Ο τίτλος αυτού «post-media», ενώ τη διεύθυνσή του θα έχει ο Μανώλης Ανδριωτάκης. Θα είναι διμηνιαίο, με το πρώτο τεύχος του να αναμένεται στις αρχές του Νοέμβρη.
■ Το post media θα έχει τουλάχιστον μία πρωτοτυπία, εντελώς κόντρα στο πνεύμα των καιρών: Δεν θα έχει καθόλου διαφήμιση!
■ Με το βραβείο «Μπράνκο Ραντίτσεβιτς», που δίδεται προς τιμήν του γνωστού Σέρβου ποιητή, βραβεύτηκε πρόσφατα ο ποιητής, κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας Νάσος Βαγενάς. Ο Βαγενάς, θυμίζουμε, έχει βραβευτεί δις με (ελληνικό) Κρατικό Βραβείο, το πρώτο παλιότερα για δοκίμιό του για τον Σεφέρη και το άλλο πρόσφατα για την ποιητική του συλλογή «Στέφανος».
■ Τα δεκάχρονά του γιορτάζει το περιοδικό «Ως3» και διοργανώνει, μεταξύ άλλων, Διαγωνισμό Διηγήματος, που θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου του 2008. Όσα επιλεγούν θα αποτελέσουν και την πρώτη συλλογή διηγημάτων που θα εκδώσει το περιοδικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό, την κριτική επιτροπή, κ.λπ. στη διεύθυνση www.os3.gr. Καλά γραψίματα.