9/10/08

Αριστείο διαφθοράς

■ Κυκλοφόρησαν σε βιβλίο από τις εκδόσεις IANOS τα πρακτικά της ημερίδας που διοργάνωσε προ μηνών η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» με θέμα -τι άλλο;- τη διαφθορά. Ο τίτλος της ημερίδας και του βιβλίου είναι «Κράτος και διαφθορά: Πώς θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο;», και συμμετέχουν με τις εισηγήσεις τους, εκτός από τον πρόεδρο της οργάνωσης Κώστα Μπακούρη, πλειάδα πολιτικών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων. Μεταξύ αυτών, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου.
■ Την Τρίτη που μας πέρασε, στο βιβλιοπωλείο IANOS, στη συζήτηση-παρουσίαση που διοργανώθηκε παρέστησαν οι Κώστας Μπακούρης, Προκόπης Παυλόπουλος, Αννα Διαμαντοπούλου και οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης και Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος και διηύθυνε τη συζήτηση.
■ Οπως είναι λογικό, μέρες που είναι, η συζήτηση κινδύνευε να οξυνθεί ή και να πάρει επικίνδυνα μικροπολιτική χροιά, πράγμα που ωστόσο απεφεύχθη χάρη στην ώριμη στάση των δύο πολιτικών - ενδεχομένως και στο γεγονός ότι δεν δευτερολόγησαν ούτε και έγινε συζήτηση με το κοινό.
■ Πάντως, τις εντυπώσεις έκλεψε το παράδειγμα από τη σχολική πραγματικότητα που ανέφερε η Αννα Διαμαντοπούλου. Στην τρίτη λυκείου, οι περισσότεροι μαθητές αγγίζουν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 150 απουσιών, ώστε να κερδίζουν χρόνο για διάβασμα στο σπίτι (και για το φροντιστήριο, βέβαια). Για τις απουσίες αυτές προσκομίζουν χαρτιά από γιατρούς, τα οποία, παρότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γίνονται δεκτά από τους καθηγητές, με τη συγκατάθεση βέβαια των γονέων. Πριν καλά καλά το παιδί αποφοιτήσει από το ελληνικό σχολείο, έχει «κοινωνήσει» στην εικονική πραγματικότητα, που στο εξής θα ρυθμίζει όλες του τις σχέσεις με το Δημόσιο.
■ Συνέδριο για την ευρωπαϊκή πολυγλωσσία έλαβε χώρα στη Σορβόννη την προηγούμενη Παρασκευή. Την Ελλάδα εκπροσώπησε -εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού- η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη.
■ Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, το περιοδικό «Διαβάζω» και το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό www.diapolitismos.gr οργανώνουν την 1η τριήμερη συνάντηση πεζογράφων στην Πάτρα. Θα παρουσιαστούν οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Βαγγέλης Αυδίκος, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Νένη Ευθυμιάδη, Φώτης Θαλασσινός, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μάκης Καραγιάννης, Κώστας Κατσουλάρης, Ανδρέας Μήτσου, Μάριος Μιχαηλίδης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Γιώργος Παναγιωτίδης, Δημήτρης Στεφανάκης, Δημήτρης Σωτάκης. Σε ιδιαίτερη εκδήλωση, το βράδυ του Σαββάτου, θα τιμηθεί η Μάρω Δούκα. Ξενοδοχείο Βυζαντινό, Παρασκευή 18.00 έως Κυριακή 14.00.