30/1/09

Ζιγκ ζαγκ στον πολιτισμό

■ Η μεγαλύτερη επιτυχία της φετινής Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου είναι ότι πραγματοποιήθηκε. Παρά την ΥΠΠΟχρηματοδότηση, τη δυσμενή οικονομική συγκυρία αλλά και τη δυστοκία ορισμένων, η Έκθεση διοργανώθηκε και φέτος, στον ίδιο χώρο, την ίδια εποχή. Έγινε θεσμός.
■ Όχι ότι η ίδια η Έκθεση δεν ήταν επιτυχής. Εξήντα οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, δεκάδες εκπαιδευτικοί και βιβλιοθηκονόμοι, και φυσικά πολλοί περισσότεροι απλοί γονείς με τα παιδιά τους γέμισαν τους χώρους της Έκθεσης στις τέσσερις μέρες της διάρκειάς της.
■ Από συγγραφείς, το «παρών» έδωσαν οι Ευγένιος Τριβιζάς (στην παρουσίασή του κοντέψαμε να ποδοπατηθούμε, χαλάλι του), Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βούλα Μάστορη, Κάρμεν Ρουγγέρη, Βασίλης Παπατσαρούχας, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Αρης Δημοκίδης, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Λήδα Βαρβαρούση, κ.ά.
■ «Όταν τα παιδιά γνωρίζουν και μαθαίνουν να αγαπούν το βιβλίο, μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο κόσμος πράγματι μπορεί να γίνει καλύτερος», είπε μεταξύ άλλων ο νέος Υπουργός Πολιτισμού στο λόγο του στα εγκαίνια.
■ Περιμένουμε τα έργα. Μέχρι το Υπουργείο να αποφασίσει να στηρίξει ορισμένα αυτονόητα πράγματα (η συγκεκριμένη Έκθεση είναι ένα από αυτά), το μπράβο μας στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, που έχει πια αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία στο στήσιμο μεγάλων γεγονότων, στον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου που συνεισέφερε τα μάλα, και βέβαια στους ίδιους τους Εκδότες, χάρη στο πείσμα των οποίων κατέστη δυνατή η φετινή Έκθεση.
■ Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης είναι μια νησίδα ποιότητας, με εκδόσεις βιβλίων αναφοράς, στη λογοτεχνία, τη φιλολογία, τις επιστήμες και τις τέχνες, άψογα επιμελημένων τυπογραφικά και γλωσσικά.
■ Για το ΜΙΕΤ ο Φλεβάρης είναι μήνας «ανοίγματος» στους αναγνώστες, μήνας εκπτώσεων. Στα τέσσερα βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, θα βρείτε προσφορές που φτάνουν μέχρι και το 40%. Ρίξτε μια ματιά στο www.miet.gr.
■ Κι αν σας περισσέψουν λίγα χρήματα ακόμη, υπάρχει και συνέχεια: Το 14ο Παζάρι Βιβλίου ξεκινάει την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, και θα συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή, 15 του μήνα. Διοργανωτής, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στην Πλατεία Κλαυθμώνος, βέβαια.
■ Σύνθημα του Παζαριού: «Υιοθετείστε ένα βιβλίο, πρέπει να ζήσει».
■ Δεν τη συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη. Δεν αξίζουν ΟΛΑ τα βιβλία να ζήσουν. Για πολλά από αυτά η πιο επωφελής κατάληξη είναι ο χαρτοπολτός. Μόνο που, για το ποια θα είναι αυτά, αποφασίζετε, μεταξύ άλλων, κι εσείς. Το Παζάρι βιβλίου είναι μια ευκαιρία να εκφράσετε έμπρακτα τη γνώμη σας.
■ Παρουσιάστηκε πρόσφατα το πρόγραμμα του Megaron Plus για το 2009. Προσοχή: Μην στριμωχτείτε όλοι στον Γιάλομ, υπάρχουν ένα σωρό ενδιαφέροντες ομιλητές. Εμείς, λόγω επαγγελματικής διαστροφής, σας προτείνουμε τρεις μυθιστοριογράφους.
■ Οι Νικολό Αμανίτι, από την Ιταλία, Ντάνιελ Κέλμαν από τη Γερμανία και Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο από την Ισπανία, συνιστούν ένα θαυμάσιο «μπουκέτο». Θα συνυπάρξουν επί σκηνής την ίδια μέρα (στις 26/5).
■ Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε την αίτηση ανακλήσεως που υπέβαλλε η Έρση Σωτηροπούλου κατά της αποφάσεως του ιδίου δικαστηρίου που διέτασσε την προσωρινή απόσυρση του μυθιστορήματός της «Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές» από τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ανακούφιση.
■ Θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση λήφθηκε έπειτα από προσφυγή του –κατ’ ομολογία του– ναζιστή Κωνσταντίνου Πλεύρη, συγγραφέα μεταξύ άλλων ενός από τα πιο αντισημιτικά και ρατσιστικά βιβλία που έχει κυκλοφορήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταπολεμικά (δεν πρόκειται να το διαφημίσουμε). Το οποίο, ωστόσο, κυκλοφορεί νόμιμα, παρότι εξάπτει το φυλετικό μίσος και προτρέπει σε ρατσιστική βία.


■ Απεβίωσε, λίγες μέρες πριν, στα 76 του χρόνια, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς, ο Τζον Απντάικ (βλ. φωτό). Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά βιβλία του, τα περισσότερα από τον Καστανιώτη. Εμείς ωστόσο σας προτείνουμε το «Μες στην ομορφιά των κρίνων» (εκδόσεις Bell, μτφρ. Λίλη Ιωαννίδου). Ένα πανόραμα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.