13/3/09

Ανησυχητικά ερωτήματα

■ «Τι συνέβη τον Δεκέμβριο του 2008;» Ο τίτλος του αφιερώματος της τελευταίας «Νέας Εστίας». Διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, συγγραφείς δίνουν τη δική τους απάντηση.
■ Ξεχωρίζουμε το κείμενο του διευθυντή του περιοδικού, του Σταύρου Ζουμπουλάκη, όχι μονάχα για την ψυχραιμία και τη διεισδυτικότητα που χαρακτηρίζουν τις αναλύσεις του, αλλά κι επειδή έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στην εκπαίδευση έχει βαθιά γνώση της παθογένειας του ελληνικού σχολείου.
■ Από το άρθρο του «Τέσσερεις σημειώσεις για το σχολείο», αντιγράφουμε λίγες φράσεις του Jaime Semprun: «Όταν ο οικολόγος πολίτης ισχυρίζεται ότι θέτει το πιο ενοχλητικό ερώτημα: ποιον κόσμο θα αφήσουμε στα παιδιά μας;, αποφεύγει να θέσει ένα άλλο πραγματικά ανησυχητικό ερώτημα: Σε τι είδους παιδιά θα αφήσουμε τον κόσμο;»
■ Καινούργιο τεύχος και από έτερο περιοδικό κριτικής και σκέψης, του «Κ», που διευθύνει ο Αλέξης Ζήρας σε συνεργασία με ομάδα γνωστών κριτικών και συγγραφέων. Ξεχωρίζει, λόγω του μεγέθους του και της υψηλής στόχευσης, το κείμενο του Ζήρα «Ταυτότητες και ετερότητες στην ελληνική πεζογραφία μετά το 1975».
■ Πλούσια και ιδιαίτερα ερεθιστική η καινούργια «Νέα Συντέλεια», το περιοδικό που διευθύνουν οι Νάνος Βαλαωρίτης και Ανδρέας Παγουλάτος. Στο τεύχος, ξεχωρίζει το αφιέρωμα στην οικολογία, και τα πολλά ανέκδοτα ποιήματα ορισμένων από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.
■ Επίσης, προσφέρεται σε ξεχωριστή έκδοση ανθολογία ποιημάτων του αμερικανού ποιητή Lawrence Ferlingheti, καθώς και έξι διηγήματα τριών μεγάλων βραζιλιάνων συγγραφέων. Τέλος, την έκδοση συνοδεύει cd με κομμάτια μελοποιημένων ποιημάτων. Από τις εκδόσεις «Άγκυρα».
■ Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων διοργανώνει στον εκθεσιακό του χώρο έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Την έκθεση εγκαινίασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας και θα διαρκέσει έως και το Σεπτέμβριο.


■ Παρουσίαση του τρίτομου έργου «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον 20ο αιώνα», μια έκδοση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Θα μιλήσουν οι Εμμανουήλ Ρούκουνας, Χρυσή Καρύδη, Kevin Featherstone. Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Τετάρτη, στις 12.00, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
■ Ομοίως, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την Πέμπτη, στις 19.00, παρουσιάζεται το λεύκωμα «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού». Πρόκειται για μια έκδοση του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με τον φορέα «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου». Θα μιλήσουν οι Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Ιωάννης Γεροθανάσης, Αθανάσιος Παλιούρας, Χάρης Κοκκώσης.
■ Επίσης, παρουσιάζεται το βιβλίο του συγγραφέα-δημοσιογράφου Γιώργου Δουατζή «Μην φεύγετε, κύριε Ευχέτη» (Λιβάνης). Θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Νίκος Κουτσιανάς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Απόστολος Μπενάτσης και Κώστας Σκανδαλίδης. Παρασκευή, στις 18.00, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».
■ Τις επόμενες μέρες κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ «Θράσος» (Κέδρος). Το ημερολόγιο ενός εφήβου που επιχειρεί τη μεγάλη του έξοδο στη ζωή. Στην παρουσίασή του θα μιλήσουν οι συγγραφείς Λένα Διβάνη και Κώστας Κατσουλάρης. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Νέστωρ Κοψιδάς. Την Τετάρτη, στις 20.00, στη Στοά του Βιβλίου.
■ Ο Πέτρος Μάρκαρης θα βρίσκεται την επόμενη Κυριακή στο «Τρένο στο Ρουφ» της Τατιάνας Λύγαρη, για να συνομιλήσει με αναγνώστες του. Οι ενδιαφερόμενοι κλείστε τις θέσεις σας εγκαίρως.
■ Η μελέτη της Βασιλικής Δημητριάδου «Η Άκρα Δεξιά και οι συνέπειες της συναίνεσης» (Καστανιώτης) παρουσιάζεται στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη, στη Θεμιστοκλέους. Θα μιλήσουν οι Νίκος Δεμερτζής, Ηλίας Νικολακόπουλος και Νίκος Τζαβάρας.
■ Κείμενο συμπαράστασης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα δημοσιεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη «Λιμπερασιόν» με πρωτοβουλία του ψυχαναλυτικού περιοδικού «αληthεια» (Πατάκης). Πράξη συμπαράστασης απέναντι σε μια «στυγερή απόπειρα δολοφονίας [η οποία] εγκαλεί την ευαισθησία και τη δημοκρατική ευθύνη κάθε πολίτη.»
■ Αλλά και το περιοδικό ιστορικού προβληματισμού «Historein» διοργανώνει σχετική εκδήλωση με τίτλο «Από την αφάνεια της επισφαλούς "γυναικείας εργασίας"». Αύριο Δευτέρα, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο «Ντε Κύρικο» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.