20/3/09

«Ψηφίδες άτακτης σκέψης»

■ Ο Δεκέμβρης που μας πέρασε δεν τελειώνει εύκολα. Κι όχι μόνο λόγω των γνωστών «ατάκτων» που συνεχίζουν την εξέγερσή τους, όπως την κατανοούν αυτοί, μα κυρίως λόγω του πρωτοφανούς πλούτου σκέψης και ανάλυσης που πυροδότησε.
■ Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονα θέματα», μιας έκδοσης «επιστημονικού προβληματισμού και παιδείας» που εκδίδουν οι πανεπιστημιακοί Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης και Στέφανος Πεσμαζόγλου, διαβάζουμε τον πολύ ενδιαφέροντα «φάκελο» που τιτλοφορείται «#griots», με υπότιτλο «Ψηφίδες άτακτης σκέψης».
■ «Ας ακούσουμε την εποχή μας μέσα από την ετεροφωνία και την κακοφωνία της αντί να της στρέψουμε τα νώτα… Ας αξιοποιήσουμε τη διαταρακτική της δύναμη ως πηγή ανανέωσης της δικής μας σκέψης, μια ανανέωση που επιβάλλεται ως προϋπόθεση κατανόησης των βαθιών πολιτισμικών και κοινωνικών διεργασιών».
■ Διαφωνεί κανείς;
■ Η ιδιαιτερότητα της προσέγγισης έχει να κάνει με την προσπάθεια να καταγραφούν τα πολλαπλά ίχνη των γεγονότων του Δεκέμβρη στο διαδίκτυο. Τόσο μέσα από τα πολυάριθμα blogs, ειδησεογραφικά και άλλα, που «αναμετέδιδαν» σχεδόν σε πραγματικό χρόνο πολλά από τα τεκταινόμενα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και από τους διαλόγους επισκεπτών των ιστοσελίδων τω free press περιοδικών.
■ Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στον τρόπο με τον οποίο καλύφτηκαν τα γεγονότα από τα λεγόμενα πατριωτικά blog – στο διαδίκτυο ευδοκιμούν ουκ ολίγα από αυτά, λειτουργώντας ως ο αντίπαλος πόλος στα πολυάριθμα αναρχοεναλλακτικά δίκτυα.
■ Στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού μπορεί να διαβάσει κανείς κείμενα και αναλύσεις από γνωστούς ακαδημαϊκούς –Χρήστος Λυριντζής, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Χριστόπουλος, κ.ά.–, τόσο για «τα δεκεμβριανά», όσο και για πιο ειδικά ζητήματα που ανακύπτουν τελευταία με μεγάλη ένταση, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο.
■ Δεν ξέρουμε πότε συντάχτηκε το τεύχος, ούτε πόσο κοντά στο Δεκέμβρη ή στις μέρες μας γράφτηκαν τα κείμενα. Πάντως, ορισμένα μοιάζουν να μην έχουν λάβει ιδιαίτερα υπόψη τους ούτε τη μαζική νέα εμφάνιση μιας υστερικής και δίχως ιδεολογικό υπόβαθρο τρομοκρατίας, ούτε και τις πολλαπλασιαζόμενες καταδρομικές επιδρομές στο κέντρο της Αθήνας και αλλού.
■ Αντιγράφουμε από το διαυγές και ιδιαίτερα τολμηρό κείμενο «Αθέατος Δεκέμβρης» του Γιάννη Παπαθεοδώρου: «Η τυφλή και ανεξέλεγκτη βία του Δεκέμβρη ήταν η πιο επιτυχημένη υπερπαραγωγή της νεοφιλελεύθερης διαπαιδαγώγησης των νέων πολιτικών υποκειμένων. […] Αυτό το νεολαιίστικο υποσύνολο που τραυλίζει αριστερίστικα συνθήματα και λειτουργεί ως "α-κοινωνικό παρακράτος" είναι ένας νέος ιδεολογικός αντίπαλος. Ένας αντίπαλος που φέρει εμπράκτως, στη συμπεριφορά του, τις εγγραφές του πιο άγριου, του πιο ανορθολογικού ατομισμού.»
■ Αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη η νέα «Οδός Πανός». Μπόνους του τεύχους cd με την Καροφυλιά Καραμπέτη να επιλέγει και να διαβάζει ποιήματα του αγαπημένου ποιητή. Plus ένα τραγούδι από τον Ηλία Λιούγκο.
■ Νέο περιοδικό από τον «δαιμόνιο» Ντίνο Σιώτη. Το «Poetix» θα βγαίνει με τη στήριξη των εκδόσεων Gutenberg, οι οποίες τελευταία, με τη δραστηριοποίηση και του γιου του Γιώργου Δαρδανού, του Κώστα, ξανοίγονται σε ποικίλα πεδία της ποιοτικής λογοτεχνίας. Μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν στο πρώτο τεύχους του «Poetix»: Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Νατάσα Χατζιδάκι, Γιάννης Ευσταθιάδης.
■ Παράλληλα, τα «(δε)κατα», το έτερο περιοδικό για την ποίηση που εκδίδει ο Σιώτης, έφτασε αισίως στο 17ο τεύχος. Με θαυμάσιο εξώφυλλο, οικολογιών ευαισθησιών. Να τα κατοστήσει!
■ Υποψήφιες για βραβείο είναι οι εκδόσεις Πατάκη, αλλά αυτή τη φορά όχι για κάποιο από τα βιβλία τους. Ο λόγος για το νέο τους κτίριο στην Πειραιώς, της αρχιτέκτονα Αλεξάνδρα Καλλίρη, το οποίο είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe 2009 και για το Ελληνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2008 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
■ Σε ό,τι αφορά τα εκδοτικά, 377 βιβλία κυκλοφόρησαν συνολικά μες στη χρονιά από τον Πατάκη, 158 από τα οποία είναι παιδικά. Το νούμερο αυτό διατηρεί τον Πατάκη στις πρώτες θέσεις στον εκδοτικό χώρο, από άποψη μεγέθους παραγωγής. Πιο καλοπουλημένο βιβλίο του οίκου αναδεικνύεται, με 70.000 αντίτυπα, το «Όλα σου τα έμαθα μια ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά. Πάντα τέτοια.