27/3/09

Οι Γιάλομ στην Αθήνα

■ Οι Γιάλομ επιτίθενται! Με την ευκαιρία της ομιλίας του γνωστού ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα στο Μέγαρο Μουσικής μεθαύριο, στην Αθήνα θα βρεθεί και η γυναίκα του, Μέριλυν, επίσης ερευνήτρια και συγγραφέας.
■ Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Διάλεξη με θέμα «Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου», βασισμένη στο υλικό του τελευταίου του βιβλίου «Στον κήπο του Επίκουρου» (Άγρα), θα δώσει την Τρίτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus, ο Ίρβιν Γιάλομ. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.


■ Την διάλεξη θα προλογίσει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζέρβας, εκ των μεταφραστών, μαζί με την Ευαγγελία Ανδριτσάνου, όλων των βιβλίων του Γιάλομ στα ελληνικά.
■ Μια μέρα νωρίτερα, σε ταπεινότερο χώρο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Μέριλυν Γιάλομ, με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων της στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα «Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», που βγήκε πριν κάνα χρόνο περίπου, και του «Ο καιρός των καταιγίδων – Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε. Θα προλογίσουν οι Χρυσή Ιγγλέση και Δήμητρα Τζανάκη. Στις 20.00, στη Στοά του Βιβλίου.
■ Δεν ανήκουμε σε εκείνους που σνομπάρουν τον Ίρβιν Γιάλομ. Τα βιβλία του είναι καλογραμμένα και χρήσιμα αναγνώσματα, κι έχει βοηθήσει αρκετά ώστε να αποκτήσουν οι ιδέες γύρω από την ψυχανάλυση και τις πρακτικές της ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό στη χώρα μας. Τα βιβλία του δεν εκχυδαΐζουν το θέμα τους, ούτε κι εκβιάζουν το συναίσθημα του αναγνώστη. Αυτά τα διευκρινιστικά, για όσους νομίζουν –χωρίς, βέβαια, να τον έχουν διαβάσει– ότι ο Γιάλομ είναι ένας Πάολο Κοέλιο των Ψι.
■ Πέραν τούτων, έχουμε κι έναν άλλο λόγο, όχι λιγότερο σημαντικό, που χαιρόμαστε με την επιτυχία του στη χώρα μας: Η καλή πορεία των βιβλίων του έχει δώσει στις εξαιρετικές εκδόσεις Άγρα, που τον εκδίδουν κι αυτόν και τη γυναίκα του κατ’ αποκλειστικότητα, αέρα στα πανιά τους. Έτσι, για κάθε Γιάλομ που πουλιέται, βγαίνει στην κυκλοφορία ένας Πετράρχης, ένας Sebald, ένας Γιάννης Ρίτσος, κι ένα σωρό άλλα θαυμάσια και όχι ιδιαίτερα εμπορεύσιμα βιβλία.
■ Το καινούργιο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» (Πατάκης) παρουσιάζεται την Παρασκευή, στη Σταδίου. Με το συγγραφέα συνομιλεί η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη. Αποσπάσματα διαβάζουν οι ηθοποιοί Περικλής Λιανός και Όλγα Νικολαΐδου. Στις 21.00, στο βιβλιοπωλείο IANOS.
■ Στον κινηματογράφο μεταφέρεται το τελευταίο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα» (Καστανιώτης). Έπειτα από την πολύ καλή πορεία του στα βιβλιοπωλεία, η περιπέτεια της γυναίκας που προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της μέσα από τις οσμές και τις γεύσεις ενός ταπεινού μαγειρείου στον Κολωνό γίνονται υλικό στα χέρια της γνωστής σκηνοθέτριας Αγγελική Αντωνίου.
■ Η Αγγελική Αντωνίου έχει γυρίσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους. Η τελευταία της ταινία «Eduart συμμετείχε σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε συνολικά 18 βραβεία.
■ Αφιερωμένη στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη είναι η νέα «Οδός Πανός» του Γιώργου Χρονά. Μπόνους του τεύχους ένα cd με την Καροφυλιά Καραμπέτη να επιλέγει και να διαβάζει ποιήματά του. Plus ένα τραγούδι από τον Ηλία Λιούγκο.
■ Το «Post Media», διμηνιαία έκδοση με πρωτότυπο layout και την ιδιαιτερότητα να μην δέχεται καθόλου διαφημίσεις στις σελίδες της, έκανε το δεύτερο βήμα της. Εκδότης, ο Νίκος Χατζόπουλος, των εκδόσεων «Οξύ», και διευθυντής ο «δικός μας» Μανώλης Ανδριωτάκης. Αφιέρωμα τεύχους: «Το σκάνδαλο των διαφημιστικών πινακίδων». Τιμή τεύχους, 9 ευρώ.
■ Το να βγαίνει, στην εποχή μας, ένα περιοδικό κόβοντας εξαρχής τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τα έντυπα με τη διαφημιστική αγορά είναι σε κάθε περίπτωση ακραία ιδέα. Καλή ή κακή, ο χρόνος θα δείξει, αφού σκοπός κάθε εντύπου είναι, καταρχάς, να επιβιώσει. Εμείς ευχόμαστε –εννοείται– μακροημέρευση.