27/4/09

Μια διαφορετική διάλεξη

■ Απεβίωσε ανήμερα του Πάσχα ο γνωστός βρετανός συγγραφέας Τζέιμς Μπάλαρντ έπειτα από μακρά ασθένεια. Γνωστότερα έργα του, το «Αυτοκρατορία του Ηλιου», το οποίο έγινε ταινία από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, καθώς και το τολμηρό «Crash», που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ.
■ Αγαπημένη ατάκα του: «Η μυθοπλασία υπάρχει εκεί έξω… Αυτό που πρέπει πια να κάνει ο συγγραφέας είναι να εφεύρει την πραγματικότητα».
■ Η αγαπητή στο ελληνικό κοινό συγγραφέας του ευπώλητου «Υ.Σ. Σ’ αγαπώ» Cecilia Ahern, θα βρεθεί στην Ελλάδα για λίγες μέρες για την προώθηση του καινούργιου τους βιβλίου «Θα σε βρω ξανά» (Διόπτρα). Την Τετάρτη, 6 Μαΐου, στις 19.00, θα υπογράφει αντίτυπα στο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου.
■ Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη, από την άλλη, είχαν μια διαφορετική ιδέα, την οποία και έβαλαν μπροστά εδώ και λίγες μέρες. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη, στις 23 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, στα τρία βιβλιοπωλεία της αλυσίδας –Πανεπιστημίου 17, Κηφισίας 268 και στο Golden Hall– υπάρχουν βιβλία-τετράδια στα οποία έχει ξεκινήσει να γράφεται μια ιστορία. Καλούν λοιπόν τους αναγνώστες-πελάτες τους να την συνεχίσουν... Και στο τέλος, αν η ιστορία είναι καλή, θα γίνει κανονικό βιβλίο.
■ Μεγάλο σουξέ έχει κάνει στην Ισπανία ο Γιώργος Ζαρκαδάκης. Το μυθιστόρημά του «Το πέρασμα» (Καστανιώτης) είναι εδώ και μερικές εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα.
■ Να που, ένα εδώ, ένα εκεί, τα ελληνικά βιβλία βρίσκουν το δρόμο τους προς τα έξω. Δεδομένου του ελάχιστου έως ανύπαρκτου ενδιαφέροντος των ξένων για την ελληνική λογοτεχνία, ειδικά όταν δεν είναι φολκλόρ, αυτό κάτι σημαίνει για το επίπεδο της παραγωγής μας – κι ας γκρινιάζουμε μεταξύ μας.
■ Κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη η βιογραφία του Ράντυ Πάους, με τίτλο «Η τελευταία διάλεξη». Είναι νούμερο ένα στη λίστα με τα μπεστ σέλλερ των New York Times, βρίσκεται στις αντίστοιχες λίστες του Publishers Weekly για πολλούς μήνες και μεταφράζεται σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει στην ιδιότυπη ελληνική αγορά.
■ Το βιβλίο προέκυψε πάντως από μια αληθινή διάλεξη, που ήταν και η τελευταία του καθηγητή πληροφορικής Πάους, στο Carnegie Mellon University, τον Σεπτέμβριο του 2007, κι ενώ γνώριζε ότι πάσχει από ανίατη μορφή καρκίνου.
■ Ο τίτλος της ήταν «Κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρα της παιδικής ηλικίας», κι αποτελεί μια συμπύκνωση γνώσης και εμπειρίας, δοσμένα με λόγο προφορικό και ζωντανό, γεμάτη από αισιοδοξία και διάθεση για ζωή. Ενάμιση χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2008, ο Πάους πράγματι άφησε την τελευταία του πνοή.
■ Δεν πρόλαβε καλά καλά να συγκροτηθεί το νέο συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων κι ήρθε η πρώτη παραίτηση. Ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος σημειωτέον είχε εκλεγεί οριακά στην έβδομη θέση, στερώντας την από τον αμέσως επόμενο σε ψήφους Βασίλη Βασιλικό, υπέβαλε την Τετάρτη που μας πέρασε την παραίτησή του «για προσωπικούς λόγους». Ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλεί, κι είναι σίγουρος ότι το κενό που αφήνει θα αναπληρωθεί επάξια.
■ Επειδή είναι μάλλον απίθανο να δεχθεί ο Βασιλικός να είναι απλό μέλος σε ένα συμβούλιο στο οποίο έχει στο πρόσφατο παρελθόν προεδρεύσει δις, τη θέση θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα η μεταφράστρια Κλαίτη Σωτηριάδου.
■ Τώρα, θα πείτε, τι σας ενδιαφέρουν εσάς όλα αυτά; Ο συνδικαλισμός των συγγραφέων και οι μεταξύ τους ίντριγγες; Μα για... εκπαιδευτικούς λόγους. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι και οι συγγραφείς, καίτοι κατά τεκμήριο «πνευματικοί άνθρωποι» –οι οποίοι, σημειωτέον, σε πρόσφατη δημοσκόπηση συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών– έχουμε τις αδυναμίες μας. Ενίοτε, και τις μικρότητές μας.