22/5/08

Ζιγκ-ζαγκ στα δικαστήρια

■ Η δικαστική απόφαση για την -προσωρινή, έστω- απόσυρση από τις σχολικές βιβλιοθήκες του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος της Ερσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με το γνωστό ράθυμο κούνημα του κεφαλιού, με το οποίο οι ιθαγενείς αυτού του τόπου εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι «στο ρωμέικο τίποτε δεν αλλάζει».
■ Διλήμματα, ξεπερασμένα προ πολλού στις προηγμένες πολιτικά και κοινωνικά χώρες, επανέρχονται στο μικρό, πλην όχι πια και τόσο ταπεινό, χωριό μας με αξιοθαύμαστη κυκλικότητα· μονότονα, βαρετά, κουραστικά. Λίγες μέρες πριν είχε ανάψει ξανά η συζήτηση γύρω από το αν οι Ελληνες πολίτες μπορούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός -ορθόδοξου, εννοείται- γάμου, δίχως να υβρίζονται από την Ιεραρχία της Εκκλησίας – ή τουλάχιστον από ένα τμήμα της.
■ Οι «πόρνοι» και οι «πόρνες» -περίπου το 90% εξ ημών, δηλαδή- στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους και «προβληματίστηκαν» με τους ηθικοπλαστικούς μύδρους του Θεσσαλονικιού μητροπολίτη. Σήμερα, και πάλι, ξανά μανά, φτου κι απ’ την αρχή, ο δημόσιος διάλογος θα κατακυριευτεί από διλήμματα προ πολλού απαντημένα, από φαντάσματα συζητήσεων που επιστρέφουν ως τηλεοπτικά… ζόμπι.
■ Υπάρχει, ωστόσο, μία πτυχή στην είδηση περί απόσυρσης του επίμαχου βιβλίου που δεν «καταπίνεται» με τίποτε. Κι αυτή αφορά το πρόσωπο που κατέθεσε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων: Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, ίσως το μοναδικό στη χώρα μας δημόσιο πρόσωπο που ασπάζεται ανοιχτά και απροκάλυπτα το ναζισμό, είναι ο συγγραφέας ενός εκτων ελάχιστων βιβλίων που, αν τηρούνταν οι νόμοι, θα ΕΠΡΕΠΕ να είχαν βγει εκτός κυκλοφορίας. Στις χίλιες και πλέον σελίδες του προτρέπει επανειλημμένως σε ρατσιστική βία και φυλετικό μίσος, εγκαλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους ναζί γιατί δεν εξολόθρευσαν όλους τους Εβραίους…
■ Για την ιστορία, το θέμα ανακίνησε προ επταετίας ο βουλευτής και μετέπειτα υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος προέβη σε ερώτηση στη Βουλή χαρακτηρίζοντας το μυθιστόρημα πορνογραφικό». Το «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» τιμήθηκε το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω».

(δημοσιεύτηκε στον ΕΤ.Κ στις 20.4.2008)