24/6/08

Εις άγραν... μεταρρύθμισης

■ Στο νέο κτίριο των εκδόσεων «Άγρα» στα Εξάρχεια βρεθήκαμε τις προάλλες, με αφορμή εκδήλωση για το ποιητικό έργο του Διονύση Καψάλη «Ο κρότος του χρόνου». Ο χώρος, αναπαλαιωμένο νεοκλασικό με εσωτερικές ταράτσες σε διαφορετικά επίπεδα, μας έκανε να πρασινίσουμε από τη ζήλια μας.
■ Μίλησαν, πλην του ίδιου του ποιητή, ο ποιητής και μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης και ο κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής Άρης Μπερλής. Ενδιαφέρουσες ομιλίες, μεστές, δουλεμένες. Ωστόσο, οι κορόνες ενάντια σε κριτικούς που δεν κατονομάζονται, σε τι εξυπηρετούν;
■ Η Νέα Εστία του Σταύρου Ζουμπουλάκη είναι το μοναδικό μηνιαίο αμιγώς λογοτεχνικό περιοδικό, το πληρέστερο κατά τη γνώμη μας. Το τεύχος Μαΐου φιλοξενούσε αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη (1908-1941), δύο αδημοσίευτα ποιήματα του Χριστόφορου Λιοντάκη, μια «μαρτυρία» του Νίκου Κάσδαγλη, και πολλά άλλα.
■ Επίσης: ένα αναλυτικότατο κριτικό κείμενο (20 πυκνές σελίδες!) της Λίνας Πανταλέων για τον Δημοσθένη Κούρτοβικ με αφορμή το πρόσφατο «Τι ζητούν οι βάρβαροι». Φαίνεται ότι ο συγγραφέας Κούρτοβικ αποτιμάται ψυχραιμότερα από μια νεότερη γενιά κριτικών.
■ Για τον εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο Γιώργο Κορδομενίδη και το περιοδικό του, το «Εντευκτήριο», έχουμε γράψει και ξαναγράψει, μέχρι παρεξηγήσεως. Θα λέγαμε κι άλλα, αλλά ειδικά στο τελευταίο τεύχος φιλοξενεί και δικό μας διήγημα. Οπότε… τουμπεκί.
■ Ωστόσο, έντυπα άξια λόγου δεν έχει μόνο η συμπρωτεύουσα. Το «Περιωδικό» βγαίνει στην Καβάλα, με θέματα της πόλης, πολιτικά και πολιτιστικά. Διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, ενώ μεταξύ των συνεργατών εντοπίσαμε τον καβαλιώτη πεζογράφο Κοσμά Χαρπαντίδη και την ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλλίδου.
■ Μια και απομακρυνθήκαμε από την ένδοξη πόλη μας, ας παινέψουμε και τα μέρη της καταγωγής μας. Arta Press τιτλοφορείται το μηνιαίο free press της Άρτας, που εκδίδει ο συγγραφέας και σεναριογράφος (και αρτινός, βεβαίως) Ντίνος Γιώτης.
■ Με το τεύχος Ιουνίου, η artapress έφτασε εσχάτως τα 32 τεύχη. Για να το γιορτάσει φιλοξενεί συνέντευξη του Δημήτρη Μαμαλούκα. Μιλώντας για τα σχέδιά του για το μέλλον, ο συγγραφέας ανακοινώνει υπό έκδοση μυθιστόρημα με θέμα τη μοναξιά της μεγαλούπολης. Και απειλεί: «Δεν θα χαριστώ καθόλου στην Αθήνα…».
■ Διαβάζουμε πάντως και περιοδικά πολιτικού προβληματισμού, είτε αυτά εκδίδονται από κόμματα είτε από ρεύματα και τάσεις. Η «Μετεξέλιξη», ιδιοκτησίας Νέας Δημοκρατίας, μας υποδέχεται με ένα λυρικό κείμενο για την άνοιξη. Παραβλέπουμε το ορθογραφικό λάθος στο μότο («φέρνει τις καρδιές μας ποιο κοντά»), και στεκόμαστε σε φράση με την οποία επιχειρείται να συνδεθεί το Θείο Δράμα με το δράμα των μεταρρυθμίσεων: «Καθώς επιμαρτυρεί η ιστορία του Θείου Πάθους, ένα από τα προβλήματα στην επικράτηση μιας ιδέας, είναι και η συμμορφωτική νοοτροπία του περιβάλλοντος, που προτιμά την πεπατημένη και αρνείται τους ριζοσπαστιμούς». Πώς είπατε;
■ Στο τεύχος φιλοξενείται συνέντευξη-έκπληξη του τραγουδοποιού Γιώργη Δραμουντάνη, γνωστού με το προσωνύμιο «Λουδοβίκος των Ανωγείων».
■ Παρότι λέξη-σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας, η «Μεταρρύθμιση» εκδίδεται από τον Γιάννη Μεϊμαρόγλου και διευθύνεται από συντακτική επιτροπή με έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκσυγχρονιστικού. Φιλοξενεί άρθρα της Άννας Διαμαντοπούλου, του Νίκου Χριστοδουλάκη, αλλά και του Κωστή Χατζηδάκη. Πολλά ενδιαφέροντα κείμενα, πλατφόρμα των απανταχού εκσυγχρονιστών, σε παλιομοδίτικο δυστυχώς layout.
■ Πάντως, με τον Κώστα Σημίτη εκτός, η «Μεταρρύθμιση» κέρδισε –δυνητικά– έναν μόνιμο συνεργάτη.


■ «Το πλήθος αγαπά τις αναχωρήσεις / την κίνηση δίχως προορισμό / τη φαντασμαγορία / Τιτανικοί βυθίζονται πλάι στη στεριά / μέσα σε μουσικές εξαίσιες και άρωμα κέδρου» (Ειρήνη Ρηνιώτη, «Η ανθοφορία της σιωπής», Άγρα)

(Δημοσιεύτηκε στον ΕΤΚ στις 22.6.08, η φωτό είναι του Γ. Καρκανέβατου)