14/8/08

Ο "πατερούλης" στην παραλία

■ Καλοκαιράκι, ακρογιαλιές, μεσημέρια κάτω από σκίνους κι αρμυρίκια, η χαρά της ανάγνωσης. Σύσσωμες οι εφημερίδες, μεγάλες και μικρές, δημοσιεύουν τις προτάσεις τους για την παραλία, δίνοντας έμφαση στα μυθιστορήματα, αλλά και σε ορισμένα ανάλαφρα βιβλία προβληματισμού. Δεν θα μπορούσε βέβαια να μείνει πίσω ο «Ριζοσπάστης», αφού οι αριστεροί –όπως δηλοί ο μύθος– είναι όντα ιδιαιτέρως διαβαστερά.
■ Διαβάσαμε λοιπόν κι εμείς τον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» στις έξι του Ιούλη και κρίναμε σκόπιμο, έστω καθυστερημένα, να μεταφέρουμε το μήνυμα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται. Ιδού λοιπόν οι αναγνωστικές προτάσεις του Κόμματος προς τους λουόμενους –νέους ή και λιγότερο νέους– κομμουνιστές.
■ Πρώτα πρώτα, η εφημερίδα προτείνει κάτι κλασικό, ώστε όσα ακολουθούν να διαβαστούν υπό το δέος του μεγέθους του. Πρόκειται για το 14ο τόμο των «Απάντων» του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, «μια παγκόσμια πρώτη, τουλάχιστον για την ελληνική γλώσσα» (sic). Και για όσους έχουν απορίες κι αναρωτιούνται σε ποια φάση της σκέψης του «πατερούλη» αντιστοιχεί ο τόμος, να ξέρουν ότι είναι κείμενα που έχουν γραφτεί «από τον Ιούλη του 1934 έως τον Απρίλη του 1941».


■ Η ανάγνωση σήμερα των «Απάντων» του Στάλιν κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού «οι πολέμιοι και επικριτές του, τόσο όσο ζούσε όσο και μετά το θάνατό του, εξαπόλυσαν και εξαπολύουν αδυσώπητη αντικομμουνιστική επίθεση στο πρόσωπο του μπολσεβίκου επαναστάτη. Επιδιώκουν […] να σβήσουν από το νου και την καρδιά των προλεταρίων την υπόθεση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, προκειμένου να ορθώσουν ένα ακόμη εμπόδιο στη δράση τους για το νομοτελειακό άλμα της ιστορικής εξέλιξης προς τα μπρος».
■ Ακολουθεί ο 15ος τόμος, που γράφτηκε από το 1941 έως το 1945, και στη συνέχεια προτείνεται προς τους λουόμενους κομμουνιστές κάτι επίσης κλασικό, μα ελαφρώς πιο εγκυκλοπαιδικό. Πρόκειται για τις «Θέσεις και το καταστατικό της Κομμουνιστικής Διεθνούς όπως ψηφίστηκαν στο Β’ Συνέδριο της Πετρούπολης – Μόσχας το 1920». Οπως τονίζεται από το συντάκτη του άρθρου, έχει ιδιαίτερη «ιστορική και εκδοτική σημασία το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα της παρούσας έκδοσης ΔΕΝ περιλαμβάνονται στα “Απαντα” του Λένιν».
■ Κι ακολουθούν δύο σύγχρονα βιβλία, βγαλμένα από την καρδιά του Κόμματος, ήτοι την «Ιδεολογική Επιτροπή της Κ.Ε. του ΚΚΕ». Πρόκειται για τα «Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα» (στιςτάξεις του οποίου, στο εξής, θα συμπεριλαμβάνονται και οι «Βιβλιοφαγίες») και «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός» (στον οποίο επίσης διεκδικούμε κάποιο ρόλο).
■ Οσοι αλλοτριωμένοι από την κυριαρχία της αγοράς και των αστικών ηθών αναρωτιούνται από ποιον εκδοτικό οίκο κυκλοφορούν τα παραπάνω βιβλία-σταθμοί, το Κόμμα έχει φροντίσει και εδώ να απλοποιήσει τις διαδικασίες. Θα τα βρείτε όλα στη «Σύγχρονη Εποχή». Καλά μπάνια και καλή ανάγνωση!