11/9/08

Κινεζικά κάλαντα (ΙΙ)

■ Επιστροφή στον αττικό ουρανό, η Κίνα είναι ήδη μακρινή ανάμνηση.


■ Γράφαμε τις προάλλες ότι πλην της Εστίας, που εκπροσωπήθηκε από την εκδότρια Εύα Καραϊτίδη, οι υπόλοιποι οίκοι έδωσαν το παρόν σε «χαμηλό» επίπεδο. Ανακρίβεια.
■ Και η Εκδοτική Αθηνών εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια Χριστιάνα Χριστοπούλου, αλλά και οι εκδόσεις Libro, του Δημήτρη Παντελέσκου, προέδρου της ΠΟΕΒ κατά τα λοιπά, είχαν το δικό τους σταντ στο ελληνικό περίπτερο – ασχέτως αν δεν έσφυζε από ζωή, με αποτέλεσμα να διαφύγει της προσοχής μας.
■ Παρόν ήταν επίσης και το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», που πρόσφερε στους επισκέπτες μια virtual περιήγηση στην Ολυμπία, καθώς και εκπρόσωποι της ΙΜΑΚΟ.
■ Για τη Μάρθα Φριτζήλα, που τραγούδησε και απήγγειλε ποίηση σε δύο εκδηλώσεις, ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο: Ένα σπάνιο πληθωρικό ταλέντο.
■ Από την Εύα Καραϊτίδη πληροφορηθήκαμε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι Κινέζοι για τον Καραγάτση. Αλλά και το βιβλίο της Νατάσας Γιακωβάκη «Ευρώπη μέσω Ελλάδας: Μια καμπή στην ευρωπαϊκή αυτοσυνείδηση» το εντόπισαν μόνοι τους, ενώ ενδιαφέρον έδειξαν και για δύο βιβλία του Θανάση Βαλτινού («Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο», «Τα άνθη της αβύσσου»), ένα της Αθηνάς Κακούρη («Κυνηγός φαντασμάτων») και ένα παιδικό της Θεοφανώς Καλογιάννη («Ο κήπος με τα γκρι»). Καθόλου άσχημα, δηλαδή.
■ Όσο για την περιπέτεια που έζησαν οι συγγραφείς μας καθ’ οδόν προς το «Ελληνικό σπίτι» στο Πεκίνο, αυτή ξεπερνά κάθε φαντασία: Ο οδηγός του πούλμαν που τους μετέφερε δεν είχε χαρτιά, με αποτέλεσμα να φύγει εγκαταλείποντας το όχημα στην αριστερή λωρίδα! Οι Θανάσης Βαλτινός, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ευγένιος Τριβιζάς, Σωτήρης Χαλικιάς, μεταξύ άλλων, έζησαν αξέχαστες στιγμές στην κινεζική εθνική οδό. Υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, αλλά κρίθηκε ακατάλληλο προς δημοσίευση.
■ Η συνέντευξη τύπου-παρωδία που οργάνωσε ο απεσταλμένος του υπουργείου Πολιτισμού στο Πεκίνο Βασίλης Λούρας, αλλά και τα αργά ανακλαστικά του, έκαναν έξαλλους τους ταλαιπωρημένους συγγραφείς. Καλά όλα τ’ άλλα, τόσο δύσκολο ήταν να προσφέρουν ένα σάντουιτς στους ανθρώπους, που έμειναν νηστικοί όλη μέρα;
■ Νέα κριτική επιτροπή για τα βραβεία του «Διαβάζω». Από την προηγούμενη παραμένουν οι Αλέξης Ζήρας και Κώστας Κατσουλάρης (ουπς, θα συνωμοτήσουμε και φέτος), ενώ η επτάδα συμπληρώνεται με τους Κώστα Καρακώτια, κριτικό λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Κόνολι, μεταφραστή, δοκιμιογράφο, Χριστίνα Ντουνιά, επίκουρο καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας, Δημήτρη Πολυχρονάκη, λέκτορα βυζαντικής και νεοελληνικής φιλολογίας, Λίζυ Τσιριμώκου, καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας.
■ Για όσους (όπως εμείς) επιμένουν να παρακολουθούν τη διένεξη-σίριαλ μεταξύ νεοελληνιστών της Αμερικής και ιθαγενών κριτικών και πανεπιστημιακών, ένα ολοκαινούργιο επεισόδιο δημοσιεύεται στο «Διαβάζω» Σεπτεμβρίου. Δράστης, για δεύτερο στη σειρά τεύχος, ο Αλέξης Ζήρας, ο οποίος και δηλώνει ότι θα επιστρέψει δριμύτερος τον επόμενο μήνα - καίτοι είναι ήδη δριμύς. Θερμό προβλέπεται το φθινόπωρο στο μικρό λογοτεχνικό μας χωριό.