19/10/08

Συγγραφικές "κεραίες"

■ Η Μάρω Δούκα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην 1η συνάντηση πεζογράφων που έγινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Πάτρα. Καμιά δεκαπενταριά συγγραφείς, κριτικοί λογοτεχνίας και φιλόλογοι, αλλά και απλός κόσμος –όσοι δηλαδή παρευρίσκονται χωρίς κάποια ιδιότητα, και στους οποίους απευθύνονται στην ουσία αυτές οι εκδηλώσεις– συγχρωτίστηκαν για ένα τριήμερο, με καλά κατά γενική ομολογία αποτελέσματα.
■ Σημαντικότερη στιγμή της συνάντησης, η ομιλία –από καρδιάς– της Μάρως Δούκα. Μετρημένα λόγια, αυτογνωσία, ταπεινότητα. Εντύπωση προκάλεσε η αδιάλειπτη παρουσία στο συνέδριο της Ρέας Γαλανάκη, και βέβαια η συγκινητική της παρέμβαση τη βραδιά της τιμητικής εκδήλωσης.
■ Συνομίληκες, κρητικιές κι οι δύο, χανιώτισσα η Δούκα, ηρακλειώτισσα η Γαλανάκη, από τις σημαντικότερες συγγραφείς της μεταπολιτευτικής γενιάς, δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα κάτσει δίπλα δίπλα σε ένα τραπέζι (φαγητού, εννοούμε). Στην Πάτρα μέχρι που τραγούδησαν παρέα… Στιγμές που έχουν τη σημασία τους, για τη μικρή μας λογοτεχνική κοινότητα έστω, και καλό είναι να καταγράφονται.
■ Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την προηγούμενη Δευτέρα συνέντευξη τύπου του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Πέτρου Μάρκαρη με θέμα την οικονομική δυσπραγία του Κέντρου. Ελπίζουμε η αναβολή αυτή να κρύβει κάποια καλά νέα.
■ Στον Ρόντερικ Μπίτον απονεμήθηκε το βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για τη μετάφρασή του στο έργο "Levant Journal" με κείμενα του Γιώργου Σεφέρη. Το βραβείο έχει θεσπίσει το Ίδρυμα από το 2001 στη Μεγάλη Βρετανία για τη μετάφραση λογοτεχνικού έργου από τα ελληνικά στα αγγλικά.
■ Ξεκίνησε την Τρίτη που μας πέρασε ο δεύτερος κύκλος των εκπομπών της Μικέλας Χαρτουλάρη και του Ανταίου Χρυσοστομίδη «Κεραίες της εποχής μας». Η εκπομπή έχει προγραμματιστεί σε καλή ώρα (στις 19.10), κι αναμένεται και φέτος να αγαπηθεί από το κοινό. Πρώτος καλεσμένος ήταν ο μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες. Θα ακολουθήσουν οι Πολ Οστερ, Αντρέα Καμιλέρι, Μίλοραντ Πάβιτς, Χαβιέρ Θέρκας, Ντανιέλ Κέλμαν, Γκύντερ Γκρας, κ.ά. Καθόλου άσχημα, δηλαδή.
■ Ο «Επίλογος», ετήσια Πολιτιστική έκδοση με 16χρονη παρουσία (1992) στην Ελλάδα, ανήκει πλέον στον Ναυτιλιακό Επιχειρηματία Σταύρο Γαλανάκη. Η πολυσέλιδη έκδοση ανασκοπεί, ανατέμνει και καθρεφτίζει τον πολιτισμό της χώρας σε όλους τους τομείς, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο, χορό, εικαστικά, μουσική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, media, αφιερώματα. Η έκδοση παρουσιάζεται σε εκδήλωση αφιερωμένη σε σημαντικό πρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού. Πέρυσι τιμήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, φέτος είναι η σειρά της Νάνας Μούσχουρη.
■ Ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος «Ανάπτυξη επιπέδων πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης» οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο Ιωνικό Κέντρο στην Αθήνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του έργου τηλεκπαίδευσης «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής» (elearning.greek-language.gr), ένα πρόγραμμα που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ομογενείς και αλλογενείς που ζουν και εργάζονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
■ Επανακατατέθηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία των παρατάξεων "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" και "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας", η πρόταση να δοθεί το όνομα του –γεννημένου στη Θεσσαλονίκη– Μανόλη Αναγνωστάκη σε ένα διακριτό δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, δρόμο ή πλατεία, πιστεύοντας ότι η πόλη έχει χρέος να τιμήσει τον διανοούμενο, τον ποιητή, τον πολιτικό άνδρα. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν η ανέγερση ανδριάντα του –γεννημένου στις Σέρρες– Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πλατεία Αριστοτέλους. Σιωπή.
■ Η Εταιρεία Συγγραφέων ιδρύθηκε το 1981 με πρόεδρο τον Μάριο Πλωρίτη και επίτιμο πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη. Και οι τρεις εν ζωή ακαδημαϊκοί λογοτέχνες (Γαλάτεια Σαράντη, Κική Δημουλά, Θανάσης Βαλτινός) είναι μέλη της, ο τελευταίος τυγχάνει και σημερινός πρόεδρός της, με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για αντιπρόεδρο. Τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η ενίσχυσή της από την πολιτεία ήταν μηδενική, σε αντίθεση με σωματεία-σφραγίδες ημετέρων που ετύγχαναν της εύνοιας του πρώην Γενικού – για να μην πούμε για τους κάθε λογής επαρχιακούς εξωραϊστικούς ή θρησκευτικούς συλλόγους στους οποίους τρέφουν αδυναμία οι υπουργοί. Σιωπή.