31/10/08

Στο στόχαστρο της Καμόρα

■ Βαθιά διχασμένη εμφανίσθηκε η Σουηδική Ακαδημία σχετικά με τις απειλές που έχουν διατυπωθεί από την ιταλική Καμόρα σε βάρος του συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο εξαιτίας του βιβλίου του «Γόμορρα». Πρώην μέλος της Ακαδημίας, η Κέρστιν Έκμαν, κάλεσε να υπάρξει δήλωση καταδίκης των απειλών. Η Έκμαν, ειρήσθω εν παρόδω, είχε αποχωρήσει από την Ακαδημία το 1989 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφασή της να μην καταδικάσει το ιρανικό καθεστώς για την απειλή εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι.
■ Ο μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας Χόρας Ένγκνταλ ανέφερε ότι είναι «βαθύτατα λυπηρό» το γεγονός ότι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα ένας συγγραφέας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δολοφονηθεί, πρόκειται ωστόσο για «αστυνομικό ζήτημα». Ο Ένγκνταλ πρόσθεσε ότι η μαφία «δεν παρουσιάζει κάποια άποψη (θεολογική, πολιτική, ηθική). Απλώς θέλει εκδίκηση. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά το σύστημα δικαιοσύνης».
■ Ο Ρούσντι, όπως είναι επόμενο, είδε το θέμα με λιγότερη αποστασιοποίηση: «Συνάντησα τον περασμένο Απρίλιο τον Ρομπέρτο Σαβιάνο στη Νέα Υόρκη, είναι ένας εξαιρετικά ευχάριστος άνθρωπος, πολύ έξυπνος αλλά τώρα αντιμετωπίζει έναν φρικτό κίνδυνο. Πρέπει χωρίς αμφιβολία να εγκαταλείψει την Ιταλία και να επιλέξει με μεγάλη προσοχή τον τόπο εγκατάστασής του», δήλωσε.
■ Καλό νέο: Αποδέχτηκε τελικά ο υπουργός πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης την πρόσκληση να είναι το 2009 η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου και παρέλαβε τη σκυτάλη από την Ιαπωνία, προηγούμενη τιμώμενη χώρα. Τη διοργάνωση της Έκθεσης, ως συνήθως, θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
■ Το βιβλίο του θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη «Οι αγνοούμενοι» παρουσιάζει ο Κέδρος. Θα μιλήσουν οι Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Φώτος Φωτιάδης, Κώστας Χαζτηαντωνίου, Κατερίνα Θεοδωράτου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Ναταλία Καποδίστρια. Αύριο Δευτέρα, στις 20.00. Στον Ιανό φυσικά.
■ Στον ίδιο χώρο, δύο μέρες μετά, στις 12.30, παρουσιάζεται το ιστορικό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Γουσίδη «Πέρσες» (Πατάκης). Το πάνελ είναι και πάλι εντυπωσιακό. Θα μιλήσουν οι Αδαμάντιος Πεπελάσης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης. Συντονίζει η Μαρία Χούκλη.
■ Η ποιητική συλλογή «Στην άκρη του ονείρου» (Μεταίχμιο) του Γιάννη Παππά παρουσιάζεται στη Στοά του Βιβλίου. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Δουατζής, Στάθης Κουτσούνης, Γιώργος Μπλάνας. Την Παρασκευή, στις 20.00. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από το καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον» σε επιμέλεια Παναγιώτη Ανδριόπουλου.
■ Προς Όλγα Σελλά, φίλη και συνάδελφο: Όλγα, το άρθρο σου για την Εταιρεία Συγγραφέων ήταν κατάφορα άδικο. Αν το είχε γράψει άλλος, χωρίς τη δική σου γνώση επί του θέματος, θα έλεγα ότι πρόκειται απλώς για έκφραση παχυλής άγνοιας. Τώρα, τι να υποθέσω;
■ Συνέδριο «ΜΜΕ και λογοτεχνία», έκδοση «Ολυμπιόνικων», έκδοση του εξαμηνιαίου «Δελτίου της Εταιρείας», του «Ημερολογίου» και του «Βιβλίου Μελών» της, εκδήλωση στην «Ημέρα Ποίησης», συμμετοχή σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς (CEATL, EWC, WALTIC, κ.ά.), και άλλα που δεν έχουν φαίνεται πέσει στην αντίληψή σου. Τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε να κάνει η μοναδική άξια λόγου συνδικαλιστική (και όχι μόνο) οργάνωση Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών, μεταφραστών, κριτικών, για να αξίζει τις… είκοσι χιλιάδες ευρώ της ελληνικής πολιτείας; Τούμπες στην Ομόνοια;
■ Φιλική παραίνεση: Υπερβολές κάνουμε όλοι, σε αυτή τη δουλειά και στις άλλες. Η έγκαιρη και έμπρακτη αναγνώρισή τους είναι ένδειξη επαγγελματικού ήθους και έγνοιας για εγκυρότητα. Τίποτε άλλο.