9/11/08

«Πρόκληση υπερβολικής ελπίδας»

■ Ομπάμα, Ομπάμα, Ομπάμα!
■ Εντάξει, επειδή η στήλη ασχολείται (κυρίως) με τη λογοτεχνία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει πολιτική συνείδηση. Αν και, θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς, είδηση θα ήταν να υποστηρίζαμε τον ΜακΚέιν, κι όχι να επιβεβαιώνουμε το... αυτονόητο.
■ Follow the flow: Ομπάμα, Ομπάμα, Ομπάμα!
■ Επιμένει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου να πατρονάρει το θεσμό του Βραβείου Αναγνωστών κι αναζητά την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να μην εκτίθεται. Δύσκολο, αλλά ευχόμαστε το καλύτερο.
■ Πάντως, έπειτα από διάφορους πειραματισμούς, κατέληξε στην ιδέα να βάλει στο «παιχνίδι» τις ανά την Ελλάδα «Λέσχες αναγνωστών», θεσμό τον οποίο ενίσχυσε σημαντικά τα τελευταία χρόνια (και σωστά).
■ Σκοπός, να διατηρηθεί η λογική του βραβείου που θέλει τις επιλογές να έρχονται από τη «βάση», αλλά και να υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος ώστε η έκφρασή της (της «βάσης») να μην ταυτίζεται πλήρως με τις λίστες των μπεστ σέλερ, ούτως ώστε να αναδεικνύονται και ορισμένα καλά βιβλία που δεν κάνουν «πρωταθλητισμό» στα βιβλιοπωλεία. Κανονικό Κρεβάτι του Προκρούστη, δηλαδή.
■ Δόθηκε λοιπόν στη δημοσιότητα η φετινή βραχεία λίστα με τα δέκα βιβλία από τα οποία καλείται το κοινό να ψηφίσει το αγαπημένο του. Τους Κούρτοβικ, Ξανθούλη και Μάτεσι συναγωνίζονται οι Γιώργος Λεονάρδος, Δημήτρης Μπουραντάς και Πασχαλία Τραυλού. Τι να πει κανείς, αυτά έχει η δημοκρατία…
Επί του πιεστηρίου: Ο Μάτεσις ζήτησε να βγει το όνομά του από τη σχετική λίστα, μην εκπλαγείτε αν ακολουθήσουν κι άλλοι.
■ Έντεκα γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ τους και οι νομπελίστες Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, Τζ. Μ. Κούτσι, Ναντίν Γκόρντιμερ και Ορχάν Παμούκ, έκαναν δήλωση συμπαράστασής στον Μίλαν Κούντερα, ο οποίος βρέθηκε «κατηγορούμενος» για συνεργασία με το κομμουνιστικό καθεστώς όταν ήταν… 21 ετών. Συγκεκριμένα, ο τσέχος συγγραφέας κατηγορείται ότι κατέδωσε συμφοιτητή του ως μυστικό πράκτορα με αποτέλεσμα την εικοσαετή κάθειρξή του.
■ «Η τιμή ενός από τους μεγαλύτερους εν ζωή συγγραφείς σπιλώθηκε με βάση στοιχεία αμφίβολης εγκυρότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
■ Η Τσεχία συνεχίζει να βασανίζει τον Μίλαν Κούντερα, κι ας την έχει αποκηρύξει όχι μόνο εγκαταλείποντας τη χώρα και ζώντας στη Γαλλία, όχι μόνο μην επιστρέφοντας εκεί ούτε σαν τουρίστας, αλλά γράφοντας και απευθείας στα γαλλικά. Αυτό θα πει… μητριά πατρίδα.
■ Ο Νώντας Παπαγεωργίου και το «Μεταίχμιο» δεν φαίνεται να πτοούνται από τη διαφαινόμενη ύφεση. Μάνος Ελευθερίου («Άνθρωπος στο πηγάδι»), Γιάννης Ξανθούλης («Κωνσταντινούπολη»), Γιάννης Καλπούζος («Ιμαρέτ, στη σκιά του ρολογιού») είναι μερικοί από τους νέους τίτλους ελληνικής πεζογραφίας. Αλλά και Τζούλιαν Μπαρνς («Χωρίς να φοβάμαι τίποτε πια»), Φρανσουά Μπεγκοντό («Ανάμεσα στους τοίχους»), Τζόις Κάρολ Όουτς («Η κόρη του νεκροθάφτη») τα μεγαλύτερα ονόματα στην μεταφρασμένη λογοτεχνία. Καλοτάξιδα, τόσο αυτά, όσα και πολλά άλλα καλά βιβλία, δοκίμια, ποίησης, κ.ά, που δεν μας παίρνει ο χώρος να αναφέρουμε.
■ Τα καινούργια «(δε)κατα», το καλό περιοδικό του Ντίνου Σιώτη, είναι επίσης στα βιβλιοπωλεία. Κεντρικό θέμα: «Ολοκληρωτισμός».
■ Ποιος είπε ότι τα νομικίστικα κείμενα δεν μπορούν να γίνουν… ποιητικά; Από ανακοίνωση του ΕΣΡ: «Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι STAR για την εκπομπή “Μάγισσες της Σμύρνης” της Μάρας Μεϊμαρίδη (16/4/2008), για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση και πρόκληση υπερβολικής ελπίδας στο κοινό.» (sic)
■ Ίσως είναι αυτό που η καλή ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλλίδου ονομάζει «Δικαίωμα προσδοκίας», όπως είναι ο τίτλος του δεύτερου ποιητικού βιβλίου της μετά το εξαιρετικό «Ο ποιητής έξω» (αμφότερα από την Άγρα).