10/1/09

Ο ρατσισμός δεν έχει πλάκα

■ Με την ιαχή «Εβραίοι, γουρούνια, δολοφόνοι», μας υποδεχόταν ο χιουμορίστας, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός Τζίμης Πανούσης, σε εκπομπή του στο ραδιόφωνο αυτές τις μέρες. Δυστυχώς, δεν μας προκαλεί έκπληξη. Έπειτα από τα διάφορα «ψόφα» για τον νεαρό αστυνομικό που χαροπαλεύει, θύμα της δολοφονικής επίθεσης των ομοΐδεατών του Πανούση, τους οποίους με κάθε ευκαιρία συγχαίρει για το «κατόρθωμά» τους, ο χιουμορίστας μουσικός έδειξε ακόμη μια πλευρά της νοοτροπίας που κρύβεται (ευτυχώς, όχι επαρκώς) πίσω από τα δήθεν αστεία σχόλιά του. Κι αυτό γιατί, στην περίπτωσή του, η σύγχυση ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και τους Εβραίους γενικότερα δεν οφείλεται σε αμορφωσιά, κακή πληροφόρηση ή απλή ανοησία, αλλά είναι δυστυχώς εσκεμμένη.
■ Ο ίδιος, άλλωστε, φρόντισε να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία, ξεκαθαρίζοντας ότι το σύνθημα «Εβραίοι, γουρούνια, δολοφόνοι» δεν αναφέρεται στους ισραηλινούς, αλλά σε όλους τους Εβραίους ανά την υφήλιο. Προς απόδειξη μάλιστα των απόψεών του για το πόσο βδελυροί είναι συλλήβδην οι Εβραίοι, έκανε και ιστορική αναδρομή στη ρωμαϊκή εποχή, αναφερόμενος στα προληπτικά «μέτρα» που πήραν οι Ρωμαίοι και άλλοι απέναντι στον «εβραϊκό κίνδυνο». Αν αυτό δεν είναι προτροπή προς ρατσιστική βία, και μάλιστα στο πλαίσιο μιας εκπομπής, το τονίζουμε, που καθημερινά υμνεί την έμπρακτη βία ως πολιτική παρέμβαση, τότε τι είναι; Φαιοκόκκινο χιούμορ;
■ Πολλοί, κατά κύριο λόγο νέοι, γελάνε με το χιούμορ του Πανούση. Τα σχόλιά του ασκούν επιρροή, επαναλαμβάνονται στις παρέες και στα ιστολόγια. Κι εγώ κατά καιρούς έχω γελάσει μαζί του, όπως γελάω και με άλλους κωμικούς με τις απόψεις των οποίων δεν συμφωνώ, στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση. Άλλωστε, η έστω μισερή Δημοκρατία μας –την οποία εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως αλλά ουδόλως σέβεται ο Πανούσης–, έχει χώρο και για τους αρνητές της: Ναζιστές, φασίστες, παρανοϊκούς αριστεριστές, αναρχικούς, μπάχαλους. Έστω κι αν στη δική τους ιδανική κοινωνία, όλοι εμείς που εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις, είναι ρητά διακηρυγμένο στο πολιτικό τους πρόγραμμα, δεν έχουμε θέση.

Υ.Γ. Απαραίτητη διευκρίνηση: Η υπόμνηση ότι άλλο είναι το κράτος του Ισραήλ και άλλο οι ανά τον κόσμο Εβραίοι επουδενί συνεπάγεται ότι θα αποδεχόμασταν το σύνθημα "Ισραηλινοί, γουρούνια, δολοφόνοι". Κάθε γενίκευση είναι, εν σπέρματι, φασιστική.