6/4/09

Ιδού η Ρόδος...

■ Βρεθήκαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Ρόδο, καλεσμένοι του Δήμου Ροδίων και ειδικότερα του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, ενός θεσμού που μετράει ήδη 13 χρόνια δράσης και προσφοράς.
■ Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με θέμα «Τύπος και Βιβλίο», συμμετείχαν δημοσιογράφοι από σχεδόν όλες τις μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, αλλά και συνάδελφοι από τη Ρόδο και το εξωτερικό. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο τρόπος παρουσίασης του βιβλίου στον Τύπο, η επιρροή που ασκούν οι εκδότες και η διαφημιστική αγορά, ο κομβικός ρόλος των εφημερίδων στην ενίσχυση της βιβλιοφιλίας και της αναγνωσιμότητας.
■ Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών είναι –μαζί με τον Σπίτι της Λογοτεχνίας στο χωριό Λεύκες της Πάρου– ο σημαντικότερος σχετικός θεσμός σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Κέντρο διαθέτει χώρο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του, καθώς και χώρο με δυνατότητα φιλοξενίας επτά ατόμων, κοντά στο κέντρο της Ρόδου με επιβλητική θέα στη θάλασσα. Δικαίωμα παραμονής έχουν Έλληνες και αλλοδαποί, με τους αλλοδαπούς να αποτελούν μέχρι σήμερα τους συχνότερους επισκέπτες.
■ Παράλληλα, οργανώνει δράσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, αλλά και εκδίδει περιοδικό και βιβλία. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στον σημερινό πρόεδρο του Κέντρου, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αναστάσιο Κοντάκο, ο οποίος φαίνεται να έχει ξεκάθαρο όραμα για την πορεία του θεσμού στο μέλλον, σε συνδυασμό με τη σπάνια για ανθρώπους που αναλαμβάνουν διοίκηση ευρυμάθεια και διάθεση προσφοράς.
■ Ωστόσο, θα ήταν άδικο αν δεν σημειώναμε ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν ήταν δυνατό χωρίς τη συγκατάθεση και τη συνδρομή του Δημάρχου Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου. Στις μέρες μας, χρειάζεται σθένος για να επενδύεις (και οικονομικά) σε δράσεις και θεσμούς με μακροχρόνιο ορίζοντα.
■ Ο Πέτρος Τατσόπουλος έγινε πρόσφατα μπαμπάς για δεύτερη φορά (ο γιος του είναι ήδη σε ηλικία ρίψης μολότοφ). Εμπνευσμένος προφανώς από τα πάθη και τις χαρές της πατρότητας, έγραψε το πρώτο του παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι» (Μεταίχμιο).
■ Ο Σίσυφος είναι γάτος, άτακτος και πονηρός, και φοράει κόκκινο κασκόλ. Επιπλέον, παρότι μεσήλικας όπως κι ο συγγραφέας, διατηρεί χαριτωμένη αφέλεια κι ενστικτώδη καχυποψία προς τους σκύλους. Εκτός από το μπαλκόνι, συχνάζει πλέον και στα βιβλιοπωλεία.
■ Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce College) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η Διδασκαλία της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση και ο ρόλος της στη σχέση των νέων με το βιβλίο». Θα μιλήσουν οι Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Γιάννης Παρίσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Αιμιλία Καραλή. Τη Δευτέρα, στις 19.00, στο θέατρο του Κολλεγίου Pierce, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή.
■ Οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάζουν το βιβλίο του Niyazi Kizil Yurek «Οι Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία και το Κυπριακό». Θα μιλήσουν οι Αλέξης Ηρακλείδης, Σία Αναγνωστοπούλου και Τάκης Χατζηδημητρίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Μορώνης. Την Πέμπτη, στις 12.30, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24.
■ Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το σημαντικό βιβλίο του Φρίντιχ Α. Ζάγεκ «Το σύνταγμα της ελευθερίας». Θα μιλήσουν οι Μαριέττα Γιαννάκου, Γεράσιμος Αρσένης, Δημήτρης Ποταμιάνος, Αριστείδης Χατζής, Γιώργος Άρχοντας. Tον συντονισμό θα κάνει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Αύριο, Δευτέρα, στις 18.00, στην αίθουσα του Παλαιού Xρηματιστηρίου Aθηνών, στη Σοφοκλέους.