2/5/09

Εκθέσεις και βραβεία

■ Μια πολυτελής και ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση με κείμενα του Ζήσιμου Λορεντζάτου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Δόμος» σε επιμέλεια Σταύρου Ζουμπουλάκη. Τα «Collectanea» περιλαμβάνουν κείμενα που γράφτηκαν μέσα σε μισό και πλέον αιώνα, από το 1941, ημερομηνία θανάτου του πατέρα του, μέχρι λίγο πριν τον δικό του θάνατο, το 1994.
■ Αποτελείται από 1210 σύντομα κείμενα, που αφορούν ποικίλα θέματα που άπτονται της λογοτεχνίας, της κριτικής, της ποίησης, της μεταφυσικής και της επιστήμης. Επιθυμία του ιδίου ήταν να δημοσιευτούν μετά θάνατο. Ωστόσο, ο ίδιος είχε φροντίσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα της έκδοσης, με οδηγίες ακόμη και για το χρώμα του εξωφύλλου.
■ Ο ίδιος ο Λορεντζάτος, στο μικρό σημείωμα που απευθύνει στον αναγνώστη, γράφει: «Τα Collectanea τα βλέπω σαν τις χαμάδες της πατρίδας μας, για τις οποίες το Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ελευθερουδάκη γράφει: “Χαμάδα (η). Ελαία ώριμος πεσούσα από του δέντρου και τρωγομένη ανάλατος».
■ Ο Τζέιμς Μπάλαρντ πέθανε, ωστόσο το τελευταίο του βιβλίο του ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Τα θαύματα της ζωής» κι αναμένεται αρχές Ιούνη από το «Οξύ» Καλό τάιμινγκ.
■ Ωστόσο, σημαντικά βιβλία του Μπάλαρντ κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια από άλλους εκδοτικούς οίκους. Το πλέον πρόσφατο, «Ο άνθρωπος του μιλένιουμ», από τις εκδόσεις «Ποταμός».
■ Ένα νέο κατάστημα franchise ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη αλυσίδα των Βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου, κι εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας.
■ Μεθαύριο, 5 Μαρτίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία για όσους, συγγραφείς, εκδότες, κληρονόμους, ΔΕΝ επιθυμούν να συμπεριληφθούν στον Διακανονισμό ανάμεσα στην Google και φορείς συγγραφέων και εκδοτών, σχετικά με την ψηφιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση βιβλίων.
■ Αν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και ΔΕΝ επιθυμείτε να συμμετέχετε στον Διακανονισμό, έχετε μόλις δύο μέρες για να αναλάβετε δράση – προλαβαίνετε, δεν είναι περίπλοκο. Σαφώς πιο περίπλοκο είναι να κατανοήσει κανείς το περιεχόμενο και τις ποικίλες παραμέτρους της εξαιρετικά σημαντικής αυτής συμφωνίας. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΟΣΔΕΛ (http://www.osdel.gr/) θα σας λύσει πολλές απορίες.
■ Μόλις δύο τεύχη μετράει το Post Media και υποδέχεται ήδη μια βράβευση. Στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ, 2009), στην κατηγορία Σχεδιασμός Περιοδικού, βραβεύτηκε ο Σάκης Στριτσίδης. Ο Στριτσίδης, είναι ο μοναδικός σχεδιαστής που κερδίζει, για δεύτερη φορά, σε μια κατηγορία όλες τις διακρίσεις, τους δύο επαίνους, και το βραβείο.


■ Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλειου Μαρκεζίνη «Σκιές από την Αμερική» (Λιβάνης). Θα μιλήσουν οι Προκόπης Παυλόπουλος, Απόστολος Κακλαμάνης, Φώτης Κουβέλης. Τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, στη Μεγάλη Βρετάνια, στις 12.00.
■ Την ίδια μέρα, Δευτέρα, λαμβάνει χώρα η απονομή των ετήσιων λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω». Στις 19.00, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς.
■ Ελληνική επιτυχία στο εξωτερικό: «Η Κινέζικη Κουζίνα» του Βαγγέλη Δρίσκα προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού Gourmand World Cookbook Awards στην κατηγορία «Best Chinese Cookbook in the World». Σημειωτέον, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 55 διαφορετικές κατηγορίες βιβλίων. Βάλτε με το νου σας...
■ Κυκλοφόρησε από τον Πατάκη ένα ακόμη παλιότερο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα, ξανακοιταγμένο από τη συγγραφέα και με νέο εξώφυλλο. Η «Ουράνια Μηχανική» βγήκε για πρώτη φορά πλην από δέκα χρόνια, κι είναι το μοναδικό βιβλίο της με ήρωες εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας. Προς ανακάλυψη.
■ Ξεκίνησε την Πέμπτη η πρώτη ανοιξιάτικη έκθεση βιβλίου, στο Ζάππειο (Ε.Σ.Ε.Β.Ε). Εκατόν πενήντα εκδότες, χιλιάδες τίτλοι, σε νέα, καλοσχεδιασμένα περίπτερα. Έως τις 17 Μαΐου.
■ Στο μεταξύ, στις 14, θα ξεκινήσει η έτερη έκθεση βιβλίου (Σ.Ε.Β.Α), αυτή που μέχρι προσφάτως γινόταν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Φέτος, για πρώτη φορά, η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε αμιγώς εμπορικό δρόμο, στην Ερμού. Θα επανέλθουμε, σχετικά.