8/5/09

«Πού πάμε μπαμπά;»

■ Βιβλίο για τη θρυλική πρωταγωνίστρια της ελληνικής οπερέτας Ζωζώ Νταλμάς ετοιμάζει ο Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός-συγγραφέας, φίλος της από το 1976, μαζί με τον Δημήτρη Ιβάνωφ, χορευτή-χορογράφο, φίλος της από το 1955, με τη βοήθεια της νεαρής ηθοποιού και ιστορικού-θεατρολόγου Λίλας Σταμπούλογλου.
■ Το βιβλίο βασίζεται σε πλούσιο αρχειακό υλικό –προγράμματα, εφημερίδες, περιοδικά, προσωπικές αφηγήσεις και δεκάδες φωτογραφίες- που η ίδια κληροδότησε στον Δημήτρη Ιβάνωφ με ιδιόγραφη διαθήκη.
■ Η ζωή της Νταλμάς θυμίζει –συγχωρήστε με για την τετριμμένη έκφραση– πολυσέλιδο μυθιστόρημα. Από τα highlights της βιογραφίας της, ο θυελλώδης έρωτάς της με τον Κεμάλ Ατατούρκ.


■ Το καινούργιο βιβλίο της σούπερ ευπώλητης Λένας Μαντά αναμένεται από μέρα σε μέρα. Τίτλος του «Έρωτας σαν βροχή». Από τον Ψυχογιό, εννοείται.
■ Παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Χρήστου Χρυσόπουλου «Η Λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον». Θα μιλήσουν η Τίνα Μανδηλαρά, ο Θοδωρής Χιώτης και ο συγγραφέας. Στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη. Την Τρίτη, 12 Μαΐου, στις 19.30, Θεμιστοκλέους 104.
■ Για την μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Ζαρκαδάκη στην Ισπανία, τα είπαμε τις προάλλες. Κάναμε όμως ένα λαθάκι: Το βιβλίο του που μεταφράστηκε στην Ισπανία δεν είναι το μυθιστόρημά του «Το πέρασμα», αλλά το τελευταίο του βιβλίο, γραμμένο απευθείας στα αγγλικά, με τον τίτλο «The Island Survival Guide». Μεταφυσικό θρίλερ, όπως περιγράφεται σε κάποιες ιστοσελίδες.
■ Επιστροφή στην πραγματικότητα: Η καινούργια ποιητική συλλογή του Χάρη Βλαβιανού «Διακοπές στην πραγματικότητα» (Πατάκης) εξαντλήθηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη μέρα της κυκλοφορίας της –γεγονός αξιοσημείωτο για ποίηση– και επανακυκλοφόρησε.
■ Δεν σταματούν όμως στα ελληνικά σύνορα τα ευχάριστα για τον Βλαβιανό: Στο τελευταίο τεύχος του Times Literary Supplement, του πιο έγκριτου αγγλοσαξονικού λογοτεχνικού ενθέτου, δημοσιεύεται ποίημά του από την εν λόγω συλλογή, σε μετάφραση της Μίνας Καραβαντά.
■ Βραβεία «Διαβάζω» είχαμε τη Δευτέρα, με μεγάλη νικήτρια τη Μαρίνα Καραγάτση για το μυθιστόρημά της «Το ευχαριστημένο, ή οι δικοί μου άνθρωποι» (Άγρα). Κερδισμένοι εκδοτικοί οίκοι: «Πόλις», με δύο βραβεία (Πρωτοεμφανιζόμενου και Δοκιμίου) και «Ελληνικά Γράμματα» (Παιδικό και Εφηβικό).
■ Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν υπήρξαν, ωστόσο όταν συμβαίνει αυτό κάποιοι εκπλήσσονται ακόμη περισσότερο.
■ Το πλέον συνηθισμένο σχόλιο που άκουγα: «Μα, τώρα, είναι μυθιστόρημα αυτό που ψηφίσατε; Τη ζωή της γράφει». Ένας από αυτούς πήρε πληρωμένη απάντηση από υποψήφιο για βράβευση ποιητή: «Όλοι τη ζωή μας γράφουμε». Ο διάλογος είχε συνήθως κι ενδιαφέρουσα συνέχεια. Ρωτούσα, τους απορούντες: «Το έχεις διαβάσει;».
■ Το μαντέψατε: Ούτε ένας δεν μου απάντησε «ναι».
■ Δυναμικά μπήκε το «Μεταίχμιο» στην ανοιξιάτικη σεζόν. Στην ελληνική πεζογραφία, με τέσσερις προσεγμένες επιλογές: Η συλλογή διηγημάτων «Τελετές ενηλικίωσης» του Κώστα Ακρίβου, με τον κεντρικό ήρωα να επανέρχεται από διήγημα σε διήγημα παίρνοντας μαθήματα ζωής· «Η μνήμη της πολαρόιντ», το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Μαρλένας Πολιτοπούλου· «Ο μύθος του Ηρακλή Σπήλου», σατυρικό και εικονοκλαστικό μυθιστόρημα του Νίκου Κουνενή· τέλος, το καινούργιο βιβλίο του σημαντικού πεζογράφου Βασίλη Γκουρογιάννη –κι ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, υποψιαζόμαστε– «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή», μια αναμόχλευση των τραυμάτων του πολέμου στην Κύπρο, από τη μεριά των Ελλήνων βετεράνων.
■ Στην ξένη λογοτεχνία τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Ξεχωρίζουμε έναν τίτλο που πιστεύουμε θα κάνει αίσθηση: «Σκοτεινός τόπος» της Τζίλιαν Φλιν, δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως του «Αιχμηρά αντικείμενα», ένα από τα πιο καλύτερα (και πιο καλοπουλημένα ψυχολογικά θρίλερ) της προηγουμένης σεζόν.
■ Ένας πατέρας, λίγο πριν το τέλος της ζωής του, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για τους γιους του, με βαριά αναπηρία και οι δύο. «Για να τους θυμόμαστε. Για να μην μείνουν μονάχα δύο φωτογραφίες στις αναπηρικές τους ταυτότητες», λέει.
■ «Πού πάμε μπαμπά;» είναι ο τίτλος του, Ζαν-Λουί Φουρνιέ ο συγγραφέας. Μόλις κυκλοφόρησε από το «Μελάνι», κι έχει τιμηθεί στη Γαλλία με το βραβείο «Femina» για το 2008.