11/10/09

Φθινοπωρινή ευφορία


Οι γραμμές αυτές γράφονται με νωπές ακόμη τις πρώτες εντυπώσεις από τη νέα κυβέρνηση, η οποία μας προέκυψε εκτός προγράμματος, όπως γίνονται τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη χώρα. Οι πολίτες ωστόσο έδειξαν ότι δεν προτίθενται πια να σέρνονται αδιαμαρτύρητα σε μικροπολιτικά εκλογικά χάπενινγκ. Και τιμωρούν. Καμιά χώρα, ιδιαίτερα σε περίοδο ειρήνης και σχετικής ευημερίας, δεν αντέχει να βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κάποια στιγμή, θα πρέπει το λεωφορείο να έρθει στην ώρα του, το σκουπιδιάρικο να μαζέψει τα σκουπίδια, οι εκλογές να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η πρωτοβουλία του νέου Πρωθυπουργού να προσκαλέσει τον Συνήγορο του Πολίτη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μαρτυρά αίσθηση των προτεραιοτήτων, αφού χωρίς διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση, καμιά πολιτική, όσο καλών προθέσεων κι αν είναι, δεν πρόκειται να φτάσει στον πολίτη. Ο χρόνος θα δείξει τι απ’ όλα αυτά θα φέρει πραγματικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και, κυρίως, στη νοοτροπία μας. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχαμε χρόνια να δούμε σχηματισμό νέας κυβέρνησης να μεταδίδει τέτοια ευφορία σε τόσο πολλά τμήματα της κοινωνίας.

Μες στο καλοκαίρι, περίοδος συμμαζεμάτων και ανακατατάξεων, αποφάσισα να αναδιατάξω τη βιβλιοθήκη μου. Τακτοποιώντας τα ράφια με την «μεταφρασμένη λογοτεχνία», συνειδητοποίησα ότι τα βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη, στη σειρά που επιμελείται ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, καταλάμβαναν διακριτό κομμάτι του συνόλου. Αποφάσισα να τα τακτοποιήσω ξεχωριστά, πράγμα ούτως ή άλλως βολικό. Κι έμεινα ενεός με τον όγκο τους. Θα πάρω τον Ανταίο να ρωτήσω πόσα είναι, σκέφτηκα. Οι μέρες πέρασαν, ξεχάστηκα. Σήμερα, στην τύρβη του Σαββάτου, στήθηκα μπροστά τους και τα μέτρησα. Σταμάτησα στο 242, αλλά ο συνολικός αριθμός τους θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος.

Δίδαγμα: Σε πείσμα της νεοελληνικής μιζέριας, κάποιοι άνθρωποι –εκδότης, διευθυντής σειράς, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, μακετίστες, σελιδοποιοί, κ.ά.–, έφτιαξαν μέσα σε μία 15ετία περίπου μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με σημαντικά έργα, σε προσεγμένες στην πλειονότητά τους μεταφράσεις. Τηρουμένων των αναλογιών, ΔΕΝ είναι οι μόνοι.

Το 2009 είναι έτος Δαρβίνου: 200 χρόνια από τη γέννησή του, 150 από τη δημοσίευση της «Καταγωγής των ειδών». Η διπλή επέτειος συνοδεύτηκε από εντυπωσιακό αριθμό σχετικών εκδόσεων. Στο αφιέρωμά μας προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις προβληματικές που συνδέονται με τις ανακαλύψεις του Δαρβίνου. Προδημοσιεύουμε απόσπασμα από το έργο ζωής του ακαδημαϊκού βιολόγου Κώστα Β. Κριμπά «Δαρβινισμός και η ιστορία του ως τις μέρες μας». Ταυτόχρονα, συγκεντρώσαμε τις περισσότερες από τις εκδόσεις για όποιον ενδιαφέρεται να προσεγγίσει τον αστερισμό «Δαρβίνος».

Συμπτώσεις, τυχαία συναπαντήματα, μοιραία γεγονότα στοιχειώνουν τη ζωή μας. Πώς μας επηρεάζουν τα βιβλία; Πού οφείλεται η αίσθηση ότι το μυθιστόρημα που διαβάζουμε σχετίζεται αδιόρατα με σημαντικές διεργασίες στην εσωτερική μας ζωή; Η Σώτη Τριανταφύλλου και η Αμάντα Μιχαλοπούλου συγχρόνισαν τα ασυνείδητά τους στον ρυθμό του Ντοστογιέφσκι και, χωρίς να το γνωρίζουν, επιδόθηκαν σε παράλληλες επεισοδιακές αναγνώσεις του «Έγκλημα και τιμωρία».

Εξάλλου, ο κατεξοχήν εκδότης του Ντοστογιέφσκι στη χώρα μας, ο «Γκοβόστης», αποφάσισε να επενδύσει εκ νέου στον Ρώσο κλασικό, επανεκδίδοντας τα έργα του με νέα προσεγμένα εξώφυλλα. Το πρώτο που έπεσε στα χέρια μας ήταν το «Έγκλημα και τιμωρία». Σύμπτωση;

Η BP φιλοδοξεί να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός που θα προωθεί το βιβλίο, την ανάγνωση, ποικίλες πολιτιστικές δράσεις. Σ’ αυτό το φύλλο θα πληροφορηθείτε ορισμένες από αυτές. Συμμετοχή στον πρώτο διαγωνισμό Poetry Slam που διοργανώνεται στην πόλη μας· εκδήλωση για τους μπίτνικ με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Κέρουακ· συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος τον Δεκέμβριο γύρω από τη δεκαετία του ’60. Έπεται συνέχεια…

ΥΓ. Ανάμεσα στο πρώτο φύλλο, αρχές Ιουλίου, και σε τούτο, σχεδόν μέσα Οκτωβρίου, κύλησε καιρός. Στο μεταξύ οργανωθήκαμε, ανασυνταχθήκαμε, ξεκαθαρίσαμε προθέσεις και προτεραιότητες. Πήραμε φόρα. Στα μέσα κάθε μήνα θα είμαστε κοντά σας, με κέφι, φρέσκιες ιδέες, αγάπη για τα βιβλία, σεβασμό στους συγγραφείς, στους εκδότες και, προπάντων, στους αναγνώστες.